Estelí

Overlevingsstrategie├źn van de koffieplant 

Een heel belangrijke plant in Estelí is koffie. Veel mensen in het landbouwgebied rondom Estelí verdienen hun geld als koffieboer(in). Maar de Ecokids wonen meestal in de stad, hun ouders werken vaak in de fabriek.

Weet je hoe een koffiestruik het beste overleeft? Drie zaken zijn het belangrijkst:

  1. Koffiestruiken groeien heel goed in de schaduw van bomen, bijv bananenbomen. Deze bomen beschermen de koffieplanten tegen de brandende zon en ze zorgen dat de koffiebessen langzamer groeien, waardoor ze beter smaken.
  2. Behalve schaduw is ook de hoogte heel belangrijk. De koffie groeit op hellingen van bergen in Estelí tussen 1000 en 1400 meter boven zeeniveau. Daar is de beste temperatuur voor de koffieplanten en is het ook vaak vochtig.
  3. De bodem moet vruchtbaar zijn, niet te rotsachtig, goed lucht doorlaten en water vasthouden.

Koffieboeren werken vaak samen in coöperaties. Dat zijn groepen boeren die samenwerken bij de inkoop van mest, de verkoop van de koffiebonen, het onderwijs voor de kinderen enz.

Veel coöperaties verbouwen fairtrade koffie. Dat betekent dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor de koffiebonen die ze verkopen. Eerlijke handel heet in het Engels ' fair trade'. 

Bij fairtrade letten ze op 3 dingen: