Kerstballentocht ‘In weer en wind’ met 5000 deelnemers daverend succes.

Vanaf 16 december 2020 kon de traditionele speurtocht door de Delftse Hout weer gelopen worden, de Kerstballentocht! De deelname was enorm. Het bleek hét corona-proof uitje, voor jong en oud.

De tocht werd voor de 34e  keer georganiseerd door De Papaver en de Delftse Natuurwacht. Traditioneel hangen de grote kerstballen van deze speurtocht alleen tijdens de Kerstvakantie in de bomen van de Delftse Hout. Dit keer startte de tocht 3 dagen eerder dan gepland en duurde een week langer. Mede omdat de basisscholen (helaas) vanwege aangescherpte coronamaatregelen hun deuren weer moesten sluiten.

Ook dit keer kon de speurtocht gratis aangeboden worden, dankzij een financiële bijdrage van Groen Doet Goed en Delftse fondsen. Het publiek kon een vrijwillige bijdrage doneren via een QR-code, waar gelukkig gebruik van gemaakt is en waar De Papaver en de Natuurwacht heel dankbaar voor zijn! Bij de horecagelegenheden langs de route, Het Rieten Dak, de Schaapskooi en Knus, was voor de kinderen weer een verrassing af te halen!

Er zijn ca. 3000 boekjes en antwoordformulieren opgehaald bij de uitgiftepunten. Ze waren ook te downloaden via de website van De Papaver, zowel in het Nederlands als in het Engels. Naar schatting hebben ca. 5000 mensen de speurtocht gelopen. De deelnemers kwamen niet alleen uit Delft. Op de formulieren werden 88 verschillende plaatsnamen genoteerd. Voor deelnemers in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar worden prijsjes beschikbaar gesteld. 1624 deelnemers hebben hun antwoordformulier ingeleverd.

Het thema van de speurtocht was dit jaar: ‘In weer en wind’. Als alle vragen goed beantwoord werden leverden de gevonden letters de volgende zin op: “Als ik het weer zou mogen uitkiezen, dan …”

Die zin moest zo origineel mogelijk afgemaakt worden. Vaak werd daarin geschreven over: sneeuw en ijs (om te schaatsen of sneeuwballen te gooien), de zon (om te kunnen zwemmen en buiten te spelen), over kleurrijke regenbogen (waar men vrolijk van wordt). Ook snoepgoed en eten kwamen regelmatig voor, in de vorm van regen of regenboog.

Velen genoten van de speurtocht, maar konden het vervelende coronavirus toch niet helemaal vergeten en verwerkten dat in hun slagzin: “…dan zou ik het coronavaccin laten regenen”. “… dan koos ik dat er een hele harde wind kwam die alle coronadeeltjes weg zou blazen, zodat alles weer normaal wordt”.

De prijsuitreiking van de Kerstballentocht stond gepland voor 17 januari, maar dat is helaas uitgesteld tot een nader te bepalen datum. Houd de website van Papaver en Natuurwacht in de gaten!

Mee doen?

Lijkt het je leuk om met ons mee te doen? Je kunt een keer meedoen op een zaterdag.
Lees hoe je een keer mee kan doen
Alle Natuurwachtactiviteiten tot 2 maart gaan niet door in verband met Corona