Thema september 2017

Creatief met natuur 

Het is nu nog niet voor te stellen, we hebben een heerlijke zomer achter de rug en het is nog geen herfst... maar er komt een moment dat het weer gaat waaien, regenen, onweren en wie weet wel sneeuwen! En ondanks dat wij natuurwachters groot voorstander zijn van lekker buiten zijn, willen zelfs wij aan het einde van de ochtend weer lekker binnen opwarmen. 

Daarom houden we ervan om zoveel mogelijk leuke knutselactiviteiten in onze kasten te hebben. 

Tot nu toe...

Het afgelopen jaar hebben we vooral geknutseld rondom het thema ‘ecologische voetafdruk’. We hebben zelfs een workshop gekregen van iemand die van chipszakken mooie sierraden maakte. Wij hebben toen geleerd hoe je een melkpak omtovert tot portemonneetje. Van oud kaarsvet hebben we nieuwe kaarsen gemaakt en we hebben onze eigen fantasie op de vrije loop gelaten met allerlei verschillend afvalmateriaal.

En zoals je kunt knutselen met afval, kun je ook knutselen met wat we vinden in de natuur. Jullie hebben vast de versierde schelpen wel eens zien hangen in de natuurschuur? En vroeger, heus niet zo lang geleden, toen ik zelf op de Natuurwacht zat, heb ik wel eens geschilderd met bloemblaadjes en een spinnenweb geknutseld met kastanjes. En vorig jaar hebben jullie nog armbandjes gemaakt van brandnetels (niet schrikken papa’s en mama’s, ze prikten niet), gespeeld met katapulten van stokken en eieren gegeten...uhe...geverfd met natuurlijke kleurstoffen.

Poeh! Wat gaan we dit nieuwe seizoen dan eens doen? 

Maaruh... waarom knutselen op de Natuurwacht?

Ja, Anouk! We zitten toch bij de Natuurwacht om op een leuke manier nieuwe dingen te leren!? Jazeker! En Knutselen is hartstikke leerzaam:

1) Het traint je hersenen om te denken in stapjes. En dat is handig voor als je grote of ingewikkelde taken moet uitvoeren.

2) Je leert problemen op te lossen. ‘Als dit niet lukt, hoe lukt het dan wel?’ En daarmee bouw je doorzettingsvermogen op.

3) Je ziet hoe dingen in elkaar zitten en je wordt beter in het inschatten van vormen, maten en lengtes. Een super handige vaardigheid voor als je ooit een hut of een vlot moet bouwen. En hoe beter je kan schatten, hoe minder je verspilt. Iets wat we heel belangrijk vinden bij de Natuurwacht.

4) Je handen worden handiger en leren nog beter naar je ogen te luisteren. Huh? Handen die naar je ogen luisteren? Ja, en dit gebeurt elke dag. Heel belangrijk tijdens het etsen bijvoorbeeld. Met een moeilijk woord noemen we die handige handen ‘een goede jne motoriek’ en handen die goed naar je ogen luisteren, heeft te maken met ‘een goede oog-hand-coördinatie’.

5) En niet te vergeten: Met z’n allen knutselen is heel gezellig! 

Nieuwe knutselplannen!

Zoals jullie kunnen lezen in ons programma, gaan we het met groep 8-10 hebben over:

De tijd om onze mouwen op te stropen en de hersens te laten kraken is weer aangebroken! Wij hebben er zin in. En...als jullie zelf nog leuke knutseltips weten, geef ze gerust door he?

Tot snel! 

Anouk

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.