Thema mei 2021

Milieuvriendelijk reizen 

Met welk vervoermiddel gaan we dit jaar?

Steeds meer mensen maken een wereldreis of willen er een maken. Vliegen is steeds betaalbaarder en lekker snel. Maar het is toch ook steeds meer niet oké om vaak te vliegen, want het is bekend dat dit niet goed voor het milieu is.

Naar het klimaatakkoord gingen verschillende partijen toch maar met de trein of de boot als dit mogelijk was. Dit om een zo klein mogelijke ecologische voetprint achter te laten. Maar met een drukke agenda als die van de minister president is het niet altijd mogelijk om langer over een reis te doen.

Wat betekent dit dan?

Een weetje: een vliegreis belast het milieu 5 tot 15 keer zo veel als een reis per touringcar, trein of goedgevulde auto. Voor de route Amsterdam-Parijs (510 km) stoot je met de trein zo’n 8kg CO2 per reiziger uit en met het vliegtuig 75kg CO2 per reiziger. Dus dat is een flink verschil! Maar dan hoef je niet gelijk die vliegvakantie af te zeggen. Het gaat om de juiste balans vinden.

Dus als je wilt vliegen hier wat tips:

Kies tijdens het boeken van de vlucht voor CO2-compensatie. Onder andere KLM biedt dit aan.

grafiek CO2 uitstoot

Reis in Europa?

Het is niet nodig om elk jaar het mooie continent Europa te verlaten en Azië of Noord-Amerika te verkennen. Velen van ons zullen het vaak toch dichter bij huis zoeken, want de reis ernaartoe is maar een deel van de kosten. Vaak laat je dan zelfs een kleinere ecologische voetprint achter, want dit kan gemakkelijk met de trein, bus of auto.

Natuurlijk is dat ook niet goed voor het milieu, maar een stuk minder belastend dan het vliegtuig. Nog een voordeel van de bus, trein of auto is dat je onderweg mooie landschappen kan bewonderen tussen het rijden op of langs de snelweg door.

Bestemming bereikt

Als je eenmaal de bestemming hebt bereikt, dan zijn er ook nog dingen die je kunt doen om de voetprint te compenseren. Enkele tips hiervoor zijn:

Neem zelf een hervulbaar flesje water mee zoals een dopper en een stevige boodschappentas. Op die manier verminder je de plasticproductie.

Eet regelmatig vegetarisch en zo veel mogelijk lokaal. Probeer de typische gerechten van jouw bestemming. Die producten hebben de minste afstand afgelegd en zijn vaak overheerlijk.

Doe zo veel mogelijk te voet of met de fiets als het om activiteiten gaat.

Kies voor een groen hotel als het kan. Tegenwoordig zijn er reisbureaus die duurzame reizen aanbieden. Doe wel goed onderzoek hiernaar door beoordelingen over de organisatie en het hotel te lezen. Er kan namelijk misbruik van gemaakt worden.

Wat nu?

Ga vooral lekker op vakantie, maar probeer er wat meer bij stil te staan wat jij kan doen om jouw ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden. Denk hierbij dus aan recyclen en ook zo min mogelijk voedselverspilling. Verandering begint bij jezelf.

Richelle

Jasper & Jorien
Gaan samen op pad
Meer themaverhalen ...

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.