Thema januari 2017

Ecologische voetafdruk 

Voor alles wat je eet, voor alles wat je doet, voor alles wat je gebruikt, is materiaal nodig. De hamburger op je bord komt bijvoorbeeld van een koe uit Friesland. Om die koe te laten groeien van kalf tot koe moet deze eten. Dat doet de koe in de wei, waar land voor nodig is. Maar alleen dat stukje weiland is niet genoeg, die koe moet bijgevoerd worden. Om dit bijvoer te kweken is ook weer grond nodig. Al met al kost het kweken van je hamburger een oppervlak van 3 vierkante meter, oftewel een halve keuken. En daar komt nog bij: je broodje, groente en patat. Alles bij elkaar heb je voor het maken van één broodje hamburger een oppervlak van een hele keuken nodig

Alles kost grond

Maar niet alleen voor eten heb je grond nodig. Ook voor het maken van een T-shirt is veel grond nodig, om voldoende katoenplanten te kweken. Dit geldt ook voor broeken, jassen en schoenen.

Knappe koppen van milieuorganisaties hebben een heleboel punten opgesteld waarmee ze kunnen bepalen hoeveel grond er in totaal nodig is om jou een jaar lang in alle dingen te voorzien die jij nodig hebt om te leven, zoals eten, kleding en huisvesting, maar ook hoe je naar school of de natuurwacht gaat. Dit noemen we de Ecologische Voetafdruk of, in het kort, gewoon Voetafdruk. Het geeft aan hoe milieuvriendelijk je bent. Hoe groter je voetafdruk, hoe slechter voor het milieu.

De meeste Nederlanders hebben een Ecologische Voetafdruk van ongeveer 12 voetbalvelden. Voor alle Nederlanders samen hebben we een gebied nodig zo groot als Frankrijk, België én Nederland bij elkaar. Als iedereen op de aarde zo zou leven, hadden we maar liefst 6 aardbollen nodig gehad.

Wat kun je zelf doen?

Helaas hebben we maar één aardbol. Door zo ontzettend veel te gebruiken zijn we met zijn allen druk bezig de aarde kapot te maken. Gelukkig kunnen we er wel wat aan doen om ons grondgebruik te verminderen. Hieronder staan een aantal tips om je Ecologische Voetafdruk te verkleinen. 

Eten

Koop vaker verse seizoensgroenten en -fruit in plaats van diepgevroren. Het invriezen en vervoeren kost namelijk heel veel energie. Om jou en je ouders te helpen met het kiezen van seizoensgroenten is een app gemaakt: de Groente- en Fruitkalender. Deze kun je gratis installeren op Android of de iPhone.

Vlees eten telt heel veel mee met de ecologische voetafdruk, dus een paar dagen vegetarisch eten scheelt heel veel. Ook vis is minder erg voor het milieu, maar dan wel met MSC of ASC keurmerk.

Een hele makkelijke: Draai het vuur onder je pasta uit zodra het kookt. De pasta wordt vanzelf gaar in het warme water.

Energieverbruik

Het energieverbruik telt ook mee voor de voetafdruk, dus je moet proberen zo min mogelijk energie te verbruiken. Dit kan bijvoorbeeld door over te schakelen op groene energie of door zonnepanelen op je dak. Zet apparaten die je niet gebruikt op stand-by, of beter nog, uit. Ook kun je de thermostaat van je verwarming best een halfuurtje voor je naar bed of weg gaat uit zetten. Dit scheelt ook veel energie.

Watergebruik

Ons drinkwater is heel erg goed, dus drink nooit water uit plastic flesjes (het kost energie om de flesjes te maken en het zijn ook nog eens plastic flesjes). Een hele simpele maatregel is korter douchen, maar ook afwassen met warm water uit de waterkoker is beter.

Vervoer

Gebruik voor kleinere stukken geen auto, maar ga lopend of fietsend naar de natuurschuur. Vliegen is ook erg milieu–onvriendelijk, ga liever op vakantie met de auto, of nog beter, met de trein.

Papierverbruik

Papier wordt van bomen gemaakt. Er worden en bomen voor gekapt en het produceren kost veel energie en water. Dus gerecycled papier is veel beter. Ook internetbankieren is veel milieuvriendelijker. Natuurlijk is een ja/nee of nee/nee sticker op je brievenbus erg goed. Deze kan je krijgen op het gemeentehuis. 

Op ongewenste geadresserde reclame kun je “retour afzender” zetten en terug zenden.

Robin Rense

Zelf je ecologische voetafdruk bepalen?

Ga naar http://tinyurl.com/z5m4a93

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.