Thema maart 2018

Plastic soep 

Wat is plastic soep?

Plastic afval in onze oceanen en zeeën. Dit wordt steeds meer. Het komt van afval dat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep.

Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. Dat plastic blijkt niet alleen te drijven, maar ook te zweven van onder naar boven in de waterkolom.

Waarom zijn de oceanen en zeeën voor ons belangrijk?

72% van onze aarde bestaat uit oceanen en zeeën.  Zij leveren ons zuurstof. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan of de zee de voornaamste voedselbron.

Is plastic soep gevaarlijk?

Ja, omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval voor voedsel aan. Hiermee dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen. Ook nemen plastic deeltjes onderweg naar de zee allerlei giftige stoffen op uit riolen en vervuilde gebieden waar ze doorheen komen, waardoor het als het ware een soort giftige bommetjes worden. Deze stoffen komen weer vrij in het lichaam van het organisme dat het plastic opeet. Zo zien we dat vissen en vogels plastic stukjes in hun lichaam hebben. Ook voor de mens is het een bedreiging.

Wat kunnen WIJ als mensen hieraan doen?

Het grootste deel van de verontreiniging komt door de mens. Die gooien plastic flesjes en allerlei ander plastic afval in de zee. Dit gebeurt over de hele wereld en neemt steeds meer toe.

Daarom is het de hoogste tijd om hier iets aan te doen!!!

Boyan Slat

Boyan Slat

Uitvinding door een Delftse student 

De Delftse student Boyan Slat (geboren in 1994) heeft een uitvinding gedaan om de plastic soep uit de oceanen op te ruimen. Hij bedacht een installatie/soort grote arm waarmee je drijvend plastic afval kan opvangen door gebruik te maken van de natuurlijke stroming in de zee. Hiervoor richtte hij The Ocean Cleanup op. Er is al veel geld ingezameld om dit project werkelijkheid te laten worden. Hij kreeg veel prijzen en werd in december 2017 door het blad Elsevier uitgeroepen tot “Nederlander van het Jaar”.

En wat kan JIJ doen??

Hier zou je vandaag al mee kunnen beginnen:

Kom zelf in actie​

De Plastic Soup Foundation is een organisatie die als doel heeft om géén plastic meer in het water te hebben https://www.plasticsoupfoundation.org/psf-in-actie/kom-zelf-actie/

Als je echt de Plastic Soup Foundation wilt helpen en zelf je handen uit de mouwen wilt steken, dan hebben we hier wat ideeën om je op weg te helpen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

VEEL SUCCES!!

Elise

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.