1 maart 2020

Survival in de natuur

Je raakt verdwaald in een bos of regenwoud of je strandt op een onbewoond eiland, wat dan?

Misschien als je wel eens Freek Vonk of Klokhuis hebt gekeken, of je hebt bij de scouting gezeten, dan weet je waarschijnlijk maar al te goed hoe je moet overleven in de natuur. Of misschien ben je fan van het programma Expeditie Robinson. Stel je voor je verdwaalt samen met een vriend of vriendin en het is duidelijk dat je niet snel thuis bent of gevonden wordt. Wat moet je dan doen? Een mens kan niet heel lang zonder water of beschutting zonder dat de gezondheid achteruit gaat.

Wat als je in een bos of regenwoud verdwaalt?

Het belangrijkste is dat je water en beschutting zoekt. De weersomstandigheden en uitdroging zijn op dat moment de grootste gevaren. Dus maak een kamp dichtbij een waterbron. Ook een vuurtje is belangrijk om jezelf warm te houden, maar ook om het water te koken.

Drink ook niet zomaar water uit planten, veel van die planten maken namelijk een stofje aan waar de mens ziek van wordt. Dus uit een rivier is beter, geen zeewater!

Wat als je strandt op een onbewoond eiland?

Ook op een onbewoond eiland is het belangrijk om eerst beschutting en water te regelen. Een tip is om op zoek te gaan naar dieren. Zeker zoogdieren, want zij leven daar en zijn ook afhankelijk van een waterbron. Dus waarschijnlijk brengen zij je er onbewust naar toe als je ze volgt.

Zodra beschutting en drinken zijn geregeld is het tijd om voor eten te zorgen. Belangrijk is om ook gereedschappen te maken of altijd op zak te hebben, zoals een zakmes. Met enkele scherpe objecten uit de natuur kan je zelf een mes maken of een speer. Met een speer kan je kleine dieren vangen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het fijnste is natuurlijk om voorbereid op pad te gaan, zodat verdwalen of stranden niet mogelijk is. Dus mocht je op avontuur gaan, bereid je dan altijd goed voor.

Lees over het gebied waar je heen gaat en neem voldoende water en eten mee. Daarbij kan een zakmes nooit kwaad en een klein EHBO-kitje ook niet. Een telefoon en een kaart kunnen ook nooit kwaad.

En waar je ook strandt, het belangrijkst is om niet in paniek te raken. Want dan blokkeert het belangrijkste wat je op dat moment nodig hebt. Dat is namelijk je denkvermogen. Met stress en paniek ben je ineens een stuk minder slim en vindingrijk.

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.

Meer themaverhalen

ontworpen door: Anna Sivera van der Sluis, gebouwd door: Frank Samwel