Thema maart 2020

Survival in de natuur 

Je raakt verdwaald in een bos of regenwoud of je strandt op een onbewoond eiland, wat dan?

Misschien als je wel eens Freek Vonk of Klokhuis hebt gekeken, of je hebt bij de scouting gezeten, dan weet je waarschijnlijk maar al te goed hoe je moet overleven in de natuur. Of misschien ben je fan van het programma Expeditie Robinson. Stel je voor je verdwaalt samen met een vriend of vriendin en het is duidelijk dat je niet snel thuis bent of gevonden wordt. Wat moet je dan doen? Een mens kan niet heel lang zonder water of beschutting zonder dat de gezondheid achteruit gaat.

Wat als je in een bos of regenwoud verdwaalt?

Het belangrijkste is dat je water en beschutting zoekt. De weersomstandigheden en uitdroging zijn op dat moment de grootste gevaren. Dus maak een kamp dichtbij een waterbron. Ook een vuurtje is belangrijk om jezelf warm te houden, maar ook om het water te koken.

Drink ook niet zomaar water uit planten, veel van die planten maken namelijk een stofje aan waar de mens ziek van wordt. Dus uit een rivier is beter, geen zeewater!

Wat als je strandt op een onbewoond eiland?

Ook op een onbewoond eiland is het belangrijk om eerst beschutting en water te regelen. Een tip is om op zoek te gaan naar dieren. Zeker zoogdieren, want zij leven daar en zijn ook afhankelijk van een waterbron. Dus waarschijnlijk brengen zij je er onbewust naar toe als je ze volgt.

Zodra beschutting en drinken zijn geregeld is het tijd om voor eten te zorgen. Belangrijk is om ook gereedschappen te maken of altijd op zak te hebben, zoals een zakmes. Met enkele scherpe objecten uit de natuur kan je zelf een mes maken of een speer. Met een speer kan je kleine dieren vangen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het fijnste is natuurlijk om voorbereid op pad te gaan, zodat verdwalen of stranden niet mogelijk is. Dus mocht je op avontuur gaan, bereid je dan altijd goed voor.

Lees over het gebied waar je heen gaat en neem voldoende water en eten mee. Daarbij kan een zakmes nooit kwaad en een klein EHBO-kitje ook niet. Een telefoon en een kaart kunnen ook nooit kwaad.

En waar je ook strandt, het belangrijkst is om niet in paniek te raken. Want dan blokkeert het belangrijkste wat je op dat moment nodig hebt. Dat is namelijk je denkvermogen. Met stress en paniek ben je ineens een stuk minder slim en vindingrijk.

Richelle

Jasper & Jorien
Onmisbare survival kit

Beer in het bos

Wat nou als je een beer tegenkomt in het bos? Dan is het belangrijk dat je rustig wegloopt van de beer en geen onverwachte bewegingen maakt. Mocht de beer je toch als een bedreiging zien, dan is het belangrijk dat je jezelf heel groot maakt en heel hard schreeuwt, zodat de beer bang wordt.

Wist je dat...

Wist je dat...

Je een slangenbeet niet moet uitzuigen, want dat is niet mogelijk. Het belangrijkste is dat de hartslag van degene die gebeten is laag blijft. Ook kan je, als je gebeten bent in een arm of been, met een stuk broek of shirt die arm of dat been afbinden om de bloedsomloop te stoppen. Op die manier verspreidt het gif minder snel.

LET OP! Nooit een lichaamsdeel voor de lol afknopen dat is niet goed voor je!

 

Mos niet alleen aan de noordkant van de boom groeit. Mos groeit aan alle kanten van de boom.
Dus als je op zoek bent naar het noorden is het beter om naar de stand van de zon te kijken. De zon komt op in het oosten en gaat weer onder in het westen.

Als er een bloedzuiger op je zit, je deze er gewoon op moet laten zitten en niet er gelijk af moet trekken. Dan kan de bloedzuiger namelijk van slag raken en zijn maaginhoud legen in de wondjes die het beestje heeft gecree╠łerd. Dat kan weer leiden tot infecties.

Dus erop laten zitten of heel voorzichtig voelen waar het mondje zit en daar je nagel onderzetten en rustig omhoog wippen.

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.