Thema januari 2018

Water 

Het overheerst op aarde en toch is het op sommige plekken niet genoeg, water. We drinken het, we gebruiken het om ons te wassen of de afwas ermee te doen. Stiekem gebruiken we water voor heel veel bezigheden. Wij mensen bestaan zelf zelfs uit 65% water!

Ondanks dat de aarde meer uit water bestaat dan uit andere elementen is er toch op een hoop plekken een tekort aan water. Denk maar aan Afrika en de Sahara woestijn. Deze grote woestijn wordt steeds groter en het wordt dus steeds droger daar. 

Opwarming van de aarde 

Water speelt ook een belangrijke rol in het tegengaan van de opwarming van de aarde. Zo is er een project dat in Afrika gaten graaft in de aarde om ervoor te zorgen dat droge plekken weer groen worden. Weten we nog hoe het zat met het broeikaseffect en hoe we dat kunnen tegengaan?

Het wordt natuurlijk steeds belangrijker om na te denken over hoe wij de wereld achterlaten voor de toekomstige populatie. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat we de aarde in een gezonde staat achterlaten. Geen Smog meer, overal groen en overal veilig leefgebied zonder kans op overstromingen door het stijgende waterpeil. 

Frank Samwel

Jasper & Jorien
Gaan ijsroeien

Wist je dat…

  • het menselijk lichaam voor ongeveer 65% uit water bestaat?
  • je tanden en kiezen voor 10% uit water bestaan?
  • mensen in sommige landen wel 3 uur moeten lopen om schoon water te halen?
  • water dat je in een fles koopt, soms 1000 keer duurder is dan kraanwater?
  • het elk jaar op 22 maart wereldwijd de dag van het water is? Ze noemen deze dag dan ook 'Wereldwaterdag'.
  • grondwater er een heel mensenleven over kan doen om zich 1 kilometer te verplaatsen?
  • zure regen de gebouwen en beelden waar het op neerkomt, langzaam oplost?
  • bevroren water 9% lichter is dan vloeibaar water? Zo komt het dat ijs op water drijft.
  • een kwal voor 98% uit water bestaat?

Bron weetjes: https://www.waternet.nl/ons-water/leren-over-water/waternet-op-school/waterfanaten/weetjes/

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.