Als ik je zou vragen of je wel eens bloemen hebt gegeten, zeg je waarschijnlijk nee. Want wie eet er nou een bosje bloemen op! Maar als je wat beter nadenkt ken je er waarschijnlijk toch wel een paar.
Wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli en bloemkool? Eigenlijk zijn dit bloemen van de koolplant, die nog niet helemaal in bloei zijn gekomen. Vooral bij een broccoli kan je dat goed zien: de ‘roosjes’ van de broccoli bestaan eigenlijk uit allemaal kleine bloemknopjes. Als je in de moestuin een broccoli niet oogst maar aan de plant laat doorgroeien, zal je zien dat al die bloemknopjes uitgroeien tot kleine gele bloemetjes met vier bloemblaadjes. Bij een bloemkool is dat net zo.
Ook als je van pizza houdt heb je misschien wel eens zonder het te weten een paar eetbare bloemen gegeten. Op sommige pizza’s zitten namelijk stukjes artisjok, en ook dat is een bloem. Eigenlijk is een artisjok niks anders dan een grote distel, die hele grote bloemen heeft zo groot als een mannenvuist. De binnenkant van die bloemen, de bloembodem, en ook de binnenkant van de schubben aan de buitenzijde zijn lekker zacht als je ze kookt en kan je prima eten!
Dat je ook sommige bloemen uit de tuin kan eten is minder bekend. Maar bijvoorbeeld viooltjes, Oost-Indische kers en goudsbloemen kan je prima eten. De bloemen van viooltjes hebben een hele milde smaak. Daarom worden ze wel gesuikerd of gebruikt als garnering op gebak, bijvoorbeeld op een toefje slagroom. Maar ze kunnen net zo goed in de sla of op toetjes voor een kleurig accent. Oost-Indische kers smaakt wat pittiger, een beetje als radijsjes. De kleurige bloemen zijn mooi als eetbare versiering in een salade of soep. En van goudsbloemen kan je de bloemblaadjes eten. Je kan ze door de sla doen, maar in India worden ze ook vaak over de rijst gestrooid. En omdat er veel kleurstoffen in zitten, geven ze een soepje of een sausje een mooie kleur.
Ook van de meeste tuinkruiden kan je de bloemen eten, zoals bijvoorbeeld bieslook, munt, oregano, rozemarijn, salie of koriander. Vaak hebben de bloemen van tuinkruiden een beetje dezelfde smaak als de blaadjes, maar dan wat milder. Heel mooi zijn de bloemetjes van komkommerkruid of borage. Deze plant heeft helderblauwe bloempjes in de vorm van een vijfpuntig sterretje. Je kunt ze prima gebruiken om een schaaltje salade mee op te vrolijken! Ook een leuk idee is als je ze in een ijsklontje invriest. Staat vrolijk in een glas water of limonade.
Nu zou je misschien denken dat je bloemen van eetbare planten altijd wel kunt eten, maar dat is niet zo. De bloemen van tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika’s mag je niet eten, want daar kan je flink ziek van worden! Ook de bloemetjes van aspergeplanten kan je beter laten staan.
Ben je nieuwsgierig geworden? Probeer dan komend voorjaar maar eens een paar eetbare bloemen te zaaien. Oost- Indische kers en goudsbloemen kiemen heel makkelijk en geven al gauw flinke, stevige planten die de hele zomer kunnen bloeien. Ook veel tuinkruiden kan je in het voorjaar zaaien. Viooltjes zaai je beter wat later in de zomer, ze bloeien dan in het najaar of in de volgende lente.
Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.