1 november 2020

Vergeten groenten

Je zou denken: Zijn dat groenten die je vergeten bent in je winkelwagentje te stoppen? Nee hoor! Vergeten groenten worden zo genoemd, omdat het groenten zijn die jullie opa’s en oma’s vroeger dagelijks aten, maar die tegenwoordig (bijna) niet meer worden gegeten

Hoe komt dat nu dat wij deze groenten niet meer eten?

Wij hebben tegenwoordig andere groenten in de supermarkt liggen en de mensen zijn vergeten hoe je die vergeten groenten moet klaarmaken. Daardoor worden ze steeds minder gegeten en langzamerhand ‘vergeten’.

Waarom aten de mensen vroeger deze vergeten groenten?

Overal in Nederland werden ze verbouwd. Vaak hadden de mensen een eigen moestuin met daarin deze vergeten groenten. Dat was goedkoper dan in de winkel kopen. Daarnaast zijn ze gezond, oer-Hollands, maar vooral: ze zijn erg lekker!

Waar koop je een vergeten groente?

Soms kan je een vergeten groente gewoon in de supermarkt kopen in een bepaald jaargetijde, maar vaak moet je bij een biologische winkel of een biologische markt zijn om zo’n groente te kunnen kopen. Of je kunt een vergeten groente zelf gaan telen!  Ook bij BuitenLeeft worden vergeten groenten geteeld: Palmkool, Pastinaak, Snijbiet en meiraap.

Welke vergeten groenten zijn er allemaal?

Pastinaak, aardpeer, palmkool, rammenas, koolrabi, romeinse sla, crosne, snijbiet, kardoen, schorseneren en middelste teunisbloem.

Pastinaak is de voorganger van onze winterwortel. De smaak is zoet, beetje anijsachtig en ligt tussen wortel en knolselderij in. De kleur van de wortel is crème wit. 

Palmkool heeft een smaak als boerenkool en lijkt echt op een palmboompje. In Italië wordt deze kool “Cavolo Nero” genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is (nero=zwart).

Snijbiet hebben stelen die op rabarberstengels lijken, maar ze zijn er in alle kleuren van de regenboog, van witte en gele tot groene en rode stengels. Deze stelen worden ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je ook het blad. De smaak lijkt op spinazie en het blad smaakt naar rode biet.

Meiraap oftewel knolraap, meiknolletje, consumptieraap, herfstknol, herfstraap, tol, knol of raap zijn allemaal namen voor een mooi wit lente knolletje met een paarsachtige kraag. De smaak is pittig, zoet, maar toch fris. Rauw lijkt de smaak op radijs, maar dan minder sterk. Wist je dat de jonge blaadjes van een meiraap een andere groente: ‘Raapstelen’ is?

Schorseneren lijken qua smaak op asperges en artisjokken en sommigen zeggen dat ze naar oesters smaken. Het schoonmaken neemt veel tijd in beslag. Dat is meteen de reden dat deze groente nagenoeg niet meer wordt gegeten. Jammer, want het vruchtvlees is heerlijk. Er zijn veel bijnamen voor schorseneren: ‘keukenmeidenverdriet’, ‘zwarte wortels’, ‘winterstaven’ en ‘armeluisasperges’.

Kende jij ze allemaal al?

Ik niet hoor! Ik vraag me af welke groenten die we op dit moment veel eten, over honderd jaar behoren tot vergeten groenten. Bloemkool misschien? Spitskool of witte asperges? Wat denk jij?

Misschien zijn de lekkerste groenten wel vergeten groenten!

Opmerking

Dit themaverhaal is gemaakt door een vrijwilliger van de Delftse Natuurwacht. Uiteraard doen wij altijd ons uiterste best om bij teksten of afbeeldingen de juiste bronvermelding te plaatsen. Wanneer u desondanks van mening bent dat ten onrechte een tekst of afbeelding is geplaatst, of de gewenste bronvermelding ontbreekt, neemt u dan alstublieft direct contact op met ons: vragen@natuurwacht.nl. We zullen dit dan zo snel mogelijk herstellen.

Meer themaverhalen

ontworpen door: Anna Sivera van der Sluis, gebouwd door: Frank Samwel