Begeleider worden?

Ben je ouder dan 16 jaar, heb je interesse in de natuur en kun je goed met kinderen omgaan? Dan vinden we het leuk als je ook begeleider wordt bij één van onze groepen.

De Delftse Natuurwacht draait volledig op de actieve bijdrage van vrijwilligers. Met ±20 begeleiders worden er jaarlijks vele leuke en educatieve natuur- en milieu-activiteiten georganiseerd voor de ±60 kinderen die lid zijn.

Je gaat met de kinderen op avontuur in de natuur. Je vertelt verhalen en leuke weetjes over het thema van die dag. Samen met de andere begeleiders bereid je eens in de 1 à 2 maanden een activiteit voor. Omdat we hiermee jarenlang ervaring hebben, hebben we kasten vol inspiratie voor je. Zo leer je zelf ook een heleboel bij! De tijdsbesteding bepaal je in overleg met je collega begeleiders en is minimaal een halve dag per maand en maximaal zo veel als je wilt.

De kinderen steken de handen uit de mouwen en jij zorgt dat dit leuk en veilig gaat. Wilgen knotten met een zaag. Hooien op het vogeleiland. Lepelaarsnesten van wilgentakken maken. Vlotten bouwen. Op jacht naar paddenstoelen met een zoekkaart en een spiegeltje. Vogels tellen of op zoek naar dieren met hulp van een poepzoekkaart. Vogelnestjes en insectenhotels ophangen in de bomen.

Je gaat ook lekker samen met de kinderen allerlei leuke dingen maken en knutselen, zoals barometers en poppetjes van dennenappels en kaarsen van bijenwas!

Het is gewoon gezellig en leuk bij de Delftse Natuurwacht! Wat daarbij natuurlijk helemaal leuk meegenomen is, is dat zowel jij als de kinderen heel veel dingen leren over de natuur, en die ook nog eens beschermen! Wie wil dat nou niet?

Activiteiten

De Stichting Delftse Natuurwacht organiseert natuur- en milieuactiviteiten voor kinderen van 8 t/m 18 jaar. Voor iedere leeftijdsgroep (8-10, 10-12, 12-15 en 15-18 jaar) wordt eens per 2 weken op zaterdag een activiteit georganiseerd.

We doen allerlei interessante en leerzame activiteiten over de natuur. Activiteiten gaan bijvoorbeeld over dieren, planten, fossielen of het weer. In de agenda van de groepen kan je zien wat voor activiteiten we de komende tijd doen.
Een activiteit begint meestal met een praatje, waarin wat wordt uitgelegd over het onderwerp. Vaak gaan we daarna naar buiten om het zelf te bekijken. Ook mogen de kinderen vaak zelf aan de slag door bijvoorbeeld iets te knutselen.

De Delftse Natuurwacht draait volledig op de actieve bijdrage van vrijwilligers. Met ±20 begeleiders worden er jaarlijks vele leuke en educatieve natuur- en milieu-activiteiten georganiseerd voor de ±60 kinderen die lid zijn.

Groepen

Die activiteiten doen we in vier groepen: 8-10, 10-12, 12-15 en 15-18 jaar.

Wil je een beter idee krijgen wat de groepen doen? Kijk eens op de pagina's van de groepen. Daar staat het programma voor de komende periode. Er staan ook verslagjes en foto's van activiteiten.

Naar de pagina van groep 8 tot 10 jaar.

Naar de pagina van groep 10 tot 12 jaar.

Naar de pagina van groep 12 tot 15 jaar.

Naar de pagina van groep 15 tot 18 jaar.

Tijdstippen

Een Natuurwacht-jaar loopt van september tot en met juli net als het schooljaar. Elke groep heeft eenmaal per 2 weken een activiteit op zaterdag. Groep 8-10 en 10-12 hebben afwisselend op zaterdagochtend een activiteit van 10.00 tot 12.00 uur. Groep 12-15 heeft hun activiteit van 13.00 tot 16.00 uur. Groep 15-18 heeft hun activiteit van 13.00 tot 15.00 uur. Word je voor 1 oktober van het nieuwe seizoen 10, 12 of 15 jaar, dan schuif je door naar de volgende groep.

natuurschuur

Clubhuis

We hebben een eigen clubhuis, "de Natuurschuur", aan het Linneauspad 3, achter het Natuur- en Milieucentrum de Papaver.

Vanuit de Natuurschuur gaan we richting kruidentuin, arboretum/heemtuin, de Delftse Hout, de voormalige vuilstort, of de omliggende polders. De oudste groep stapt ook wel eens op de fiets om de omgeving van Delft te verkennen.

Clubblad

Het clubblad van de Delftse Natuurwacht is de "Bliksum". De "Bliksum" verschijnt vijfmaal per jaar. Wat staat er allemaal in:

  • Informatie over een natuur- of milieu onderwerp
  • De programma's van de 3 groepen
  • Verhalen en tekeningen
  • De strip "Jasper en Jorien"

Verklaring omtrent gedrag

De Delftse Natuurwacht vindt de veiligheid erg belangrijk. Daarom moet elke begeleider van de Delftse Natuurwacht een Verklaring omtrent gedrag (VOG) tonen.

Onze groepen

ontworpen door: Anna Sivera van der Sluis, gebouwd door: Frank Samwel