Over ons

Jongeren tussen de 8 en 18 jaar op een leuke en actieve manier kennis laten maken met de natuur. Dat is waar de Delftse Natuurwacht voor staat. Door op speelse wijze activiteiten te organiseren, krijgen jongeren meer begrip en waardering voor alles wat groeit en bloeit in de natuur. 

Het clubhuis van de Delftse Natuurwacht ligt midden in het Delftse Hout dat grenst aan de Bieslandse Polder en het Bieslandse Bos. Eén groot natuurgebied binnen handbereik. De Delftse Natuurwacht werkt actief samen met ‘buurtgenoten’ om dit prachtige gebied te onderhouden en te behouden.

Jong sinds 1958

We zijn een actieve club met een constante stroom van enthousiaste leden en begeleiders. Hoe is het zo gekomen? Daar gaat natuurlijk een hele geschiedenis aan vooraf Lees over onze geschiedenis

Vogeleiland

Achter de Natuurschuur ligt het Vogeleiland. Dit is In 1973 op initiatief van de Vogelwacht en de Gemeente Delft ontstaan. Groep 12-15 jaar onderhoudt dit eiland samen met de Vogelwacht. Nadat de broedvogels vertrokken zijn gaat groep 12-15 jaar het Vogeleiland op om het te onderhouden. Eerst moet er riet en groot hoefblad worden gemaaid. De eerste lepelaars die half februari weer terugkomen hebben daarna weer alle rust om voor nieuwe nakomelingen te zorgen. Het vogeleiland is niet vrij toegankelijk om de vogels zo alle rust te geven.

Bieslanddagen

De Delftse Natuurwacht is ook van de partij tijdens de Bieslanddagen. Dit grote natuurfeest wordt jaarlijks  in het eerste weekend van september georganiseerd en trekt veel bezoekers. Op 15 locaties vinden activiteiten voor jong en oud en oud plaats.

Kerstballentocht

Samen met De Papaver organiseren we sinds 1987 jaarlijks de Kerstballentocht. In het Delftse Hout kunnen jongeren een speurtocht doen en vragen over de natuur beantwoorden. Deze speurtocht is enorm populair. Elk jaar doen honderden jongeren mee. Natuurlijk hopen zij een leuke prijs te winnen.

Clubhuis

We hebben een eigen clubhuis, ‘de Natuurschuur’ aan het Linneauspad 3 in het Delftse Hout, achter het Natuur- en Milieucentrum De Papaver. Vanuit de Natuurschuur gaan we richting kruidentuin, arboretum/heemtuin, het Delftse Hout, de voormalige vuilstort of de omliggende polders. De oudste groep stapt ook wel eens op de fiets om de omgeving van Delft te verkennen.

Clubblad

De Bliksum is het het clubblad van de Delftse Natuurwacht. Wat staat er allemaal in:

  • Informatie over een natuur- of milieu onderwerp
  • De programma's van de vier groepen
  • Verhalen en tekeningen
  • De strip "Jasper en Jorien"

Onze groepen

Onze organisatie

Voorzitter: Anneklaar Wijnants
Penningmeester: José Hekkens
Secretaris: Ric L'Herminez

Groepscoördinator 8-10 jaar: Esmee Overtoom
Groepscoördinator 10-12 jaar: Jeroen Verbaan
Groepscoördinator 12-15 jaar: Elise van Kalmthout
Groepscoördinator 15-18 jaar: Jeroen Verbaan

Bij de Natuurwacht werken alleen vrijwilligers. Vrijwilligers ontvangen geen salaris.

De Delftse Natuurwacht heeft een vertrouwenspersoon, Anne Marie van Rijt.
vertrouwenspersoon@natuurwacht.nl

Fiscaal nummer: 816732322

Jaarverslag van 2023

Financieel jaarverslag van 2023

ontworpen door: Anna Sivera van der Sluis, gebouwd door: Frank Samwel